ADAS Nedir?
ADAS(Advanced Driver Assistance Systems) günümüz araçlarında bulunan otonom sürüş öncesi, sürücü ve çevre güvenliğini sağlayan araç üzerindeki donanım ve yazılım sistemlerine verilen isimdir.
Otomotiv sektörürün gelişmesi ile birlikte otonom araçlara olan ilgi artmış ve üreticiler araçlarını tam otonom hale getirmek için bir yarış içerisine girmişlerdir.Şerit ihlali ile sürücüyü uyaran sistemlerden, bugün sürücünün tamamen olmadığı veya yolculuğun büyük bir kısmını sürücüsüz olarak tamamlayan araçlar yollarda bulunamaktadır.
ADAS sistemleri bir araç üzerisinde temel olarak sensör, kamera ve radar sistemleri ile entegre olarak çalışmaktadır. Araç üzerinde bulunan merkezi elektronik kontrol ünitesi (ECU) bu sensör ve kamera sistemlerinden gelen verileri işlemekte ve aracın sürüş güvenliğini sağlamaktadır.
Aşağıda günümüz araçlarında bulunan ADAS sistemlerinin bazıları listelenmiştir;
1. Adaptive Cruise Control (Adaptif hız sabitleyici)
Adaptif cruze kontrol özellikle otoban sürüşlerinde sürücünün aracın önündeki cisme veya araca göre otomatik olarak yavaşlayıp veya hızlanarak sabit bir hızda gitmesini sağlar.
2. Uzun Far Asistanı
Araçların ön camında bulunan kamera veya kızılötesi alıcılar sayesinde karşı yönden gelen araçların görüş açısını etkilemeden aracın aydınlatmasına yardımcı olan sistemdir.Ayrıca bu sistem araçların dönüşlerinde farların adaptif olarak çalışmasını da sağlamaktadır.
3. Otomatik Park
Bazı araçlarda sürücü yardımı olmaksızın paralel ve dikey park yapılmasını sağlayan bu sistem çevre görüş kameraları ve sensörler sayesinde çalışmaktadır.
4. Gece Görüşü
Kızılötesi ve Termal kamera ile çalışan bu sistem sürücünün gece yolculuğunda kamera ve görüş alanı dışındaki canlı nesneleri algılayarak kazaların önüne geçmektedir.
5. Kör Nokta Uyarı Sistemi
Kör nokta uyarı sistemi araç etrafında çevresel olarak bulunan sensörler ve radar sayesinde. Potansiyel tehlikelere karşı sürücüyü sesli veya görsel olarak uyaran sistemdir.
6. Otomatik Acil Fren Sistemi
Araç üzerinde bulunan ön cam kamerası ve radar sensörü sayesinde potansiyel çarpışma öncesi tehlikeyi algılayan sistem bazı araçlarda otomatik fren yapmakta veya bazı araçlarda sürücüye etkili fren desteği sağlamaktadır.
7. Sürücü Uyuklama Algılama Sistemi
Sürücü uyuklama sistemi araç üreticilerinin teknolojisine göre değişmekle beraber genel olarak sürücünün direksiyon hareketleri, göz hareketleri veya nabız değerlerini ölçerek sürücünün uyuklamasını algılayarak mola verilmesi konusunda uyarmaktadır.
8. Sürücü İzleme Sistemi
Sürücü İzleme Sistemi, sürüş boyunca sürücünün tepkisel ve göz hareketlerini izleyerek sürücünün güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamaktadır.Sürücünün uzun süre tepki vermediği durumlarda öncelikle sürücüyü görsel ve sesli olarak uyarmaktadır. Bazı araçlarda sürücünün uzun süre tepkisiz kaldığı durumlarda araç otomatik fren yapmakta ve kendini güvenli olarak emniyet şeridine çekmekte ve acil servisi aramaktadır.
9.Şerit Takip Sistemi
Sürüş esnasında ön cam üzerinde bulunan kamera yardımı ile yol boyunca şerit çizgilerinin takip edilmesiyle çalışan bu sistem, sürücünün şeritten ayrılması durumunda sesli ve görsel olarak uyarmaktadır.Bazı araçlarda bulunan şeritte tutma asistanı, şerit ihlali olması durumunda kısa süreli direksiyon kontrolü ile aracı tekrar şeride sokmaktadır.
10.Şerit Değiştirme Asistanı
Şerit değiştirme asistanı, şerit değişikliğinin tehlikeli bir manevra olması durumunda uyarı vererek sürüşü daha güvenli hale getirir. Örneğin şerit değiştirme öncesi kör noktada bir araç varsa sürüyü uyarır, sürücüye şerit değişikliğini iptal etmesi için yeterli süre tanır. Bu işlev, otoyollarda sürerken maksimum güvenlik sağlar.
11.Arka Tehlike Önleme Sistemi
Arka çarpışma önleme sistemi arkadan yaklaşan araçları takip eder ve olası bir çarpışma durumunda hava yastıkları, emniyet kemerleri, dörtlü flaşör vb. güvenlik cihazlarını önceden etkinleştirir.Bu sayede aracın tehlike öncesi maksimum güvenlik sağlanmış olur.
Otomotiv sektörünün gelişmesi ile birlikte her geçen gün otonom araçlar ve ilgili tekonloji gelişmektedir. ADAS sistemlerinin yakın gelecekte bir çok araç üzerinde standart donanım haline gelmesi beklenmektedir.
Araç bakım ve onarım sektöründe zorunlu değişiklikler getiren ADAS sistemleri, araç üzerinde yapılan işlemler sonrası araç üzerinde bulunan tüm ADAS sistemlerinin yeniden kalibrasyon ve kodlamasını gerektirmektedir.Bu sistemlerin kalibrasyon ve kodlaması deneyimli iş gücü ile yapılmaktadır.